Door de aardbeving in Japan op vrijdag 11 maart is radioactieve straling vrijgekomen uit de kerncentrale in Fukoshima. Zorgen over onze voeding is alsnog niet nodig, producten uit Japan worden bij binnenkomst in België uit voorzorg gecontroleerd op straling.
Risico-evaluatie op Japanse invoer
Al enkele dagen na de kernramp heeft het Directoraat Generaal voor Gezondheid en Consumenten van de Europese Commissie (DG SANCO) de lidstaten aanbevolen om voedingsmiddelen uit Japan te controleren op radioactiviteit. Zodra het incident bekend raakte, heeft het Voedselagentschap een risico-evaluatie uitgevoerd, net als een verificatie van de levensmiddelen uit Japan.
Hierbij hielden ze rekening met verschillende factoren, zoals welke producten worden geïmporteerd en hoeveel, wanneer ze werden verzonden, de bestralingsrisico’s van deze producten en eventuele informatie vanuit Japan.
Stalen testen op radioactiviteit
Sowieso voert België maar weinig etenswaren in vanuit Japan. Vis, schaaldieren en ook plantaardige producten importeren we maar in erg beperkte hoeveelheden. Toch zal het FAVV aan de erkende grensinspectieposten (GIP’s) van de Europese Unie uit voorzorg stalen nemen van levensmiddelen die de komende weken toekomen per boot of vliegtuig. Producten die werden gecontroleerd door andere lidstaten krijgen vrij verkeer binnen Europa.
De resultaten van de controles zullen ook onmiddellijk worden doorgegeven aan de Europese Commissie. Verder moet elke invoerder die deze producten aankoopt of gebruikt via een risico-evaluatie kunnen aantonen dat de producten uit Japan geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid.
Verplichte certificaten van herkomst
De Europese Unie besloot ook om haar controles op levensmiddelen en diervoeders uit de twaalf ergst getroffen prefecturen te verstrengen. Deze producten worden systematisch getest op jodium 131 en cesium 134 en 137 voordat ze Japan verlaten en zullen bijkomende willekeurige controles ondergaan zodra ze op Europees grondgebied zijn aangekomen. Tien procent van de zendingen zullen zo worden gecheckt.
Levensmiddelen uit de andere 35 Japanse prefecturen zullen moeten worden voorzien van een certificaat van herkomst. Ook zij worden in Europa getest, meer bepaald zo’n twintig procent ervan. Omdat deze producten niet in Japan worden getest, liggen de controles hier hoger. Deze maatregelen werden van kracht op maandag 28 maart.
Binnenkort resultaten van de controles
Invoerders van Japanse producten moeten bovendien verplicht het FAVV op de hoogte brengen van nieuwe ladingen, en dit ten minste twee dagen voor aankomst ervan op Europese bodem. De maatregelen gelden evenwel niet voor producten die vóór 11 maart, de dag van de ramp, werden geoogst en verwerkt en zullen om de maand opnieuw worden bekeken.
Hoewel de Europese invoer van levensmiddelen of diervoeders uit Japan zoals gezegd eerder marginaal is, zullen wij u blijven informeren over de resultaten van de door het FAVV uitgevoerde controles. Ondertussen is het aan de Europese Unie om van de Japanse overheden de nodige informatie af te dwingen en erover te waken dat de veiligheid van uit Japan ingevoerd voedsel niet in het gedrang komt.
www.favv.be/levensmiddelen/nucleaireincidentjapan/default.asp
Geen opmerkingen:
Een reactie posten