donderdag 21 april 2011

Het beste restaurant ter wereld is opnieuw Noma


Het Deense Noma in Kopenhagen is voor de tweede achtereenvolgende keer uitverkozen tot het beste restaurant ter wereld. Oud Sluis is het hoogste Nederlandse restaurant op de lijst. Het restaurant van de Zeeuwse chef Sergio Herman stijgt twee plaatsen, naar nummer 17. De Librije in Zwolle zakt van 37 naar 46.

Het beste restaurant van de Benelux is Hof van Cleve in België op nummer 15. Het is ook meteen het enige Belgische restaurant in de lijst. De ranglijst van de World's 50 Best Restaurants wordt elk jaar samengesteld door een internationale jury van koks en culinair journalisten.

Noma, van chef-kok Rene Redzepi, loste vorig jaar het Spaanse El Bulli af dat vier jaar de ranglijst aanvoerde. El Bulli sluit in juli dit jaar zijn deuren en komt niet meer in de lijst voor.

Omslag

De wisseling van de wacht markeert ook een omslag in de heersende kooktrend. El Bulli maakte furore met de wetenschappelijk onderlegde moleculaire keuken. Noma, dat gehuisvest is in een pakhuis aan de haven, staat juist bekend om zijn pure regionale keuken.

Op een gastronomisch congres in Oostende presenteerde Redzepi onlangs gerechten als gedroogde coquilles met beukennootjes en prei gekookt in zeewier. Hij kookt alleen met ingrediënten uit de directe omgeving en zoekt kruiden in het wild. Net als het geval was met El Bulli wordt de stijl van Noma geïmiteerd door koks uit de hele wereld.

Fat Duck

Het Britse Fat Duck, ook een bekend moleculair restaurant, zakte van 2 naar 5. Op 2 staat nu het Spaanse El Celler de Can Roca. In de toptien staan drie Spaanse restaurants. De hoogste nieuwe binnenkomer is het Braziliaanse D.O.M.

Frankrijk is met acht restaurants in de lijst vertegenwoordigd, Spanje en Italië ieder met vijf, Duitsland met twee.

Mac van Dinther − 20/04/11, 04:57 volkskrant


www.noma.dk

Geen opmerkingen: