vrijdag 10 juni 2011

Groenten van bij ons: lekker en betrouwbaar!

Groenten van bij ons: lekker en betrouwbaar!




 
.Je kan met een gerust hart blijven genieten van lekkere groenten van bij ons. Belgische groenten worden geteeld volgens de strengste normen. Telers en veilingen volgen lastenboeken waarin strikt toegezien wordt op hygiëne. De teelt van heel wat groenten zoals tomaten & komkommers gebeurt daarenboven in serres, onder gecontroleerde omgevingsfactoren en zonder gebruik van dierlijke bemesting.

 
Wat doen de telers?

 
De telers, aangesloten bij de VBT-veilingen werken al jarenlang volgens strenge lastenboeken, zoals Flandria. Hygiënemaatregelen om besmettingen te voorkomen nemen daarin een belangrijke plaats in. Sinds de EHEC-besmetting in Duitsland zijn de maatregelen nog aangescherpt.

 
De telers worden o.a. gecontroleerd op:
  1. persoonlijke hygiëne van medewerkers
  2. beperking van dieren in productie-, verpakkings- en opslagruimtes
  3. kwaliteitseisen voor het gebruikte (irrigatie, spoel- en was-) water
  4. ongediertebestrijding
  5. reinigingsprocedures
  6. correct omgaan met bemesting


Wat doen de veilingen?

 
De VBT-veilingen werken eveneens volgens strikte kwaliteitssystemen en worden daarop regelmatig extern gecontroleerd. Ook hier nemen hygiënemaatregelen een belangrijke plaats in.

 
De veilingen volgen verder een gezamenlijk monitoringplan met betrekking tot bacteriële contaminatie. Dit plan wordt gecoördineerd door DRC (Dienst voor Residucontrole) en maakt deel uit van de kwaliteitssystemen van de veilingen. De voorbije jaren werden daarbij nog geen besmettingen vastgesteld.

 
Wat kan jij doen?

 
Let op de herkomst! Voor alle verse groenten en fruit moet duidelijk het land van herkomst worden vermeld. Kies voor groenten van bij ons en je bent meteen zeker dat ze voldoen aan de strengste kwaliteitscriteria.

 
Er is geen reden om in België bepaalde groenten te mijden. Om besmetting met een E.coli-bacterie van het type EHEC te voorkomen gelden de standaard hygiëneregels:

 
  1. Gebruik proper keukengerei (gereinigd met heet water en een afwasmiddel) 
  2. Was je handen voor, tijdens (bv. nadat je een biefstukje in de pan hebt gelegd en daarna groenten wilt snijden) en na de bereiding met zeep 
  3. Was rauwe groenten, zoals komkommers, grondig onder stromend water of schil ze 
  4. Voorkom kruisbesmetting en houd steeds rauwe en bereide producten uit elkaar 
  5. Laat een koud buffet niet langer dan twee uren op tafel staan, zeker niet bij zomerse temperaturen

 

www.mijnflandria.be

Geen opmerkingen: